21 Aug 2010

Frekans – Yurttan Sesler Korosu

Frekans beklemediğim bir günde sürpriz yapmış biz dinleyicilerine. Yurttan Sesler Korosu Frekans‘dan beklediğim tarzda olmuş diyebilirim. Albümde yoğun biçimde politika, popüler kültür gibi kavramların kapsadığı durumlara eleştiri mevcut. Albümün prodüktörlüğünü Murat Kara yapmış, albüm kapaklarında ise Doğuş Yüksel ve Coşkun Turgut‘un adları geçiyor. Fotoğrafları ve logoyu başarılı bulduğumu söylemeden geçmeyeyim. Sevdiğim şarkılar olan Kimlerdensiniz, Alkol, Banka, Koş, 3 Trilyonluk Arsa, Mübalağa, Demedi Deme‘yi üstteki oynatıcıdan dinleyebilirsiniz, buradan da albümü indirebilirsiniz; iyi dinlemeler.

0 Comments Continue reading

14 Feb 2010

pomPALAmasyon by Diyar Pala

diyarpala_original_on_buyuk

Efendim bugünkü albüm değerlendirmem ise Diyar Pala‘nın yeni çıkan albümü Original üzerine olacak.

Albüme geçmeden önce albüm kapaklarını beğendiğimi söylemeliyim. Kapakları yapan arkadaşın myspace sayfasında bizi çok ilginç bilgiler bekliyor, incelemenizi isterim.

Albümün kendisine gelirsek, hiphoplife yorumlarını okuduğunuzda ister istemez bir beklentiye giriyorsunuz. Pek çok gereksiz pohpohlama mevcut, dikkat pompalama demiyorum; pohpohlama. 5 sayfalık yorum yapılmış; içlerinde gerçekten ilginç olan yorumlar var. Mesela fantezi sanatçıların hemen hepsinde bulabileceğimiz ” ezgisel ses” kavramı işlenmiş bir yorumda; epey takdir ettim. Neyse biz albüme geri dönelim,  albümde 10 şarkı mevcut.  Albümdeki 10 şarkıdan 2-3 tanesi rap formunda yapıldığı için diğer “fanteztik” şarkıları yorumlamaya gerek yok diye düşünüyorum. Zaten bu 3 şarkıda düet olduğu için şarkıları “rap parçası” yapanlar şarkılara eşlik edenler diyebiliriz.

İlk şarkımız albümün 5. şarkısı olan Nomad‘ın eşlik ettiği ” Illegal Yollar“. Şarkı Nomad‘ın da katkılarıyla renk bulmuş diyebiliriz. Şarkının ana fikri sistemin kötülüğü, sistemden bu kötülüğünden dolayı Diyar Pala‘nın ” Kuzey Londra” ‘ya göç ettiği, orada yasadışı işlere bulaştığı.

İkinci şarkımız albümün 7. şarkısı olan Patron ve Rapangels‘ın eşlik ettiği “ Yerin Altında“. Şarkıda ilk dikkatimi çeken Patron‘un girişi ve bölümü oldu. Şarkının ana fikri ise yer altında bir yangın olduğu ve bu yangının söndürülmesi gerektiği. Bir de Rapangels‘ın gerekmedikçe rap yapmasının yer altında bir yangın çıkartabileceğinden bahsedilmiş.

Üçüncü şarkımız albümün 8. şarkısı olan Sansar‘ın eşlik ettiği ” Şerefsiz “. Şarkı albümdeki en iyi şarkı olabilir. En azından diğer “fanteztik” şarkılarda olduğu gibi Diyar Pala‘nın bölümleri insanı sıkmıyor. Bundan dolayı şarkıyı Diyar Pala‘nın ilk albümündeki kaliteli şarkılar kategorisinde alabiliriz. Zaten çoğu kişinin şarkıyı Sansar‘ı dinlemek için dinleyeceğini varsayarsak, dinleyiciler Sansar‘dan çok Diyar Pala‘nın bölümünü sevecektir.

Bonus şarkımız ise tabi ki yazının başlığını oluşturan pomPALAmasyon adlı şarkı. Şarkı tipik bir abazan resitali. Tıpkı İsmail YK‘nın Batı Berlin resitallerine benziyor. Şarkının ana fikri ise pompalamasyon eyleminin Diyar Pala‘da bir misyona dönüştüğü, bu misyonu gece-gündüz yaptığı, makineleşme çağının bu eylemi de etkilediği, bu eylemi yaparken Diyar Pala‘nın kendisini bir makine gibi hissettiği, çevresinde bir sürü pompalanmak isteyen kız olduğu, Diyar Pala‘nın yaşamının çoğunda kendisini bir benzin pompacısı gibi hisettiği. Bu ana fikirlerden Diyar Pala‘nın önceki yaşamında Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği okumuş olabileceğini pekala çıkartabiliriz.

Siz de bu pomPALAmasyon eylemini hissetmek, içine girmek,-e sahip olmak isterseniz, buradan indirebilirsiniz.

2 Comments Continue reading

13 Feb 2010

Xir Gökdeniz – X

Xir Gökdeniz - X

Efendim epeydir yazı girmediğimi fark ettim gene. Bunun üzerine henüz çıkmış olan bir albümü değerlendireyim dedim. Bugünkü değerlendirmemiz Xir‘in X adını taşıyan albümü üzerine olacak. Öncelikle albümün kendisinden bahsetmeden önce albüm kapağından bahsetmek istiyorum.  Gerek ön, gerekse arka kapak gerçekten yetersiz olmuş. Hiç uğraşılmamış gibi duruyor her ikiside. Albümün kendisine gelirsek, oynatıcıya attığım 3 şarkı var. Bu şarkılardan ilki albümün 2. şarkısı olan ” Nasıl Yapalım? “. Şarkıda Sansar ve Mafsal , Xir‘e eşlik ediyor. Üçü de iyi söylemiş. Mafsal ve Sansar‘ın bölümleri dikkat çekici olmuş. İkinci şarkı ise albümün 3. şarkısı olan ” 3 Günlük Dünya”. Bu şarkıda da Zeynep Sağdaş eşlik ediyor Xir‘e. Bu şarkıda hoşuma giden kısım ise Xir‘in sözleri. Bahsedeceğim son şarkı ise albümün 6. şarkısı olan ” Açık Adres“. Bu şarkıda Xir’e Rapozof eşlik etmiş. Auto-tune kullanılması güzel olmuş diyebilirim. Ayrıca Rapozof”un son kısımlardaki sözleri pek  iyi olmuş. Albümün geneli dönersek de Xir‘in kendini baya geliştirdiğini gördüm. Ayrıca albümün mixlerinin önceki albümlere göre daha iyi olması elbette dinlenilme oranını arttırıyor. Neyse lafı daha fazla uzatmayayım, buraya tıklayarak albümü sizde indirin; iyi dinlemeler.

0 Comments Continue reading

25 Jan 2010

Pit10 & Beta – Bu İşte Bir Terslik Var!

Pit10 & Beta - Bu işte Bi' Terslik var!

Efenim karşınızda cross-cover ( karşılıklı kaavır! ) diyebileceğimiz türde bir rap albümü duruyor. Bu albümün özelliği Pit10 ve Beta’nın karşılıklı olarak birbirlerinin şarkılarını yorumlaması. Örneğin Pit10‘nun Beni Buradan Çıkarın şarkısını Beta coverlamış, Beta‘nın Dokuz şarkısını da Pit10 coverlamış. Sonuç olarak, Bu işte Bir Terslik Var! farklı bir albüm olmuş. Bu tür projelerin ailece destekçisiyiz, buyurun buradan indirin. Unutmadan, daha önce bahsi geçen şarkıları dinlemediyseniz, orijinallerini dinledikten sonra coverları dinlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

01 Jan 2010

MT – Electro Eşkiya

MT - Electro Eskiya (Ön Kapak)

MT bize yılbaşı hediyesi  olarak Electro Eşkiya‘yı vermiş. İlk olarak albüm kapağı hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Kapakta mkm‘in neden MT‘ye bir İsmail YK imajı kazandırmaya çalıştırdığını anlayamadım. Kapakla albümdeki şarkıların temaları da epeyce farklı zaten. MT’nin yazdığı gibi albüm insan teması üzerine duruyor; ancak kapakta YK Robotics‘den çıkmış kro-botik bir insan görüyoruz. Sonuç olarak her ne kadar elektronik altyapılarda olsa, kapak isabetsiz olmuş. Kapağı bir kenara atarsak, şarkılarda klasik MT stilini görmek mümkün. Albümdeki en dikkatimi çeken şarkı ise Küçük Kurbağa Masalı oldu, nedeni ise tek cümleyle;  ” Küçük kurbağa, küçük kurbağa kuyruğun nerede? ” Bir de MT, bu albüme deneysel demiş, aslında deneysel değil de “abstract hiphop” daha uygun olur heralde bu albüm için. Neyse, daha fazla uzatmayayım; albümü buradan indirip, sizde yorumunuzu rahatça yapın.

http://www.rzrarti.com/wp-content/themes/selecta